Folkrörelsen

sitter här och har Fritidsverkasmhet och skriver om arbetarrörelsen, inte sådär jätte kul men funkar vell!
här har ni någonting att läsa på!

Arbetarrörelsen uppstod i Storbritannien 1750!

England var det land som industrialiserades och där startade arbetar rörelsen man hade en spontan reaktion mot realisteringen, maskiner var ett hot mot dem som jobbade i gamla hantverkare företag. Och dem stormade fabrikerna och slog sönder som då dom fick ha kvar jobben. Det fanns inga fackföreningar och bara dem rikaste fick vara med och rösta. Dem vart vräkta från sina bostäder och kunde inte betala för sig. Kvinnor hade inte röst rätt oavsett vilken medelklass dem levde inte. Gick man med i fackföreningen så vart arbetsgivaren inge vidare glad!

På 1870-talet utvecklades fackföreningsrörelsen till att mer och mer inrikta sig på att kämpa för bättre arbetsvillkor. De egentliga genombrotten kom emellertid först på 1880-talet, då socialismens mer radikala idéer började spridas.
Missnöjet får utlopp

Fackföreningarna började samlas i fackförbund. De första var typografförbundet 1886, måleriarbetarförbundet 1887, järn- och metallarbetarförbundet 1888. Året därpå, 1889 bildades Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, SAP och 1898 slöt sig fackförbunden samman i Lansorganisationen, LO.

8 timmars arbetsdag. Röst rätt, skydd mot faror och olyckor på arbetsplatsen! Men vissa sket i hur dem anställda hade det på jobben.

August Palm startade folkrörelsen i Sverige! 



Kommentarer




Kommentera inlägget här:



Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-mail: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback